петак, 28. јун 2013.

Blog: SOCIOLOGJA ZA SREDNJOŠKOLCE



Sociologija za srednjoškolce je blog koji pokrećem sa ciljem da ovu nauku približim pre svega srednjoškolcima, ali i svima koji nisu baš dovoljno informisani o pojmu  i značaju sociologije kao nauke.



Pretražujući po Internetu, došla sam do zaključka da ne postoji ni jedan sajt ili blog koji se bavi približavanjem sociologije srednjoškolcima, na celom srpsko-hrvatskom govornom području, iako se kao nastavni predmet se sluša u svim četvorogodišnjim srednjoškolskim obrazovnim profilima i Gimnazijama.

Gotovo svi fakulteti imaju sociologiju kao obavezni ili izborni premet, a u Srbiji se sociologija sve više uvodi i kao predmet koji se polaže na prijemnim ispitima prilikom upisa na fakultetima.

Ovaj blog ne prati striktno nastavni plan i program u srednjim školama, već je namenjen onima koji žele dodatna pojašnjenja ili žele da dodatno nadograde znanje, koje su već stekli na časovima sociologije. Cilj mi je da neke teme „pojasnim“, a neke da „nadogradim“ pa će za svakog ko je zašao u polje sociologije, biti po nešto. 

Želja mi je da materiju ove nauke, pre svega, prikažem na dinamičniji način, koristeći se onim što danas nude informacione tehnologije, dakle uz pomoć prigodnih fotografija, video i audio zapisa, korisnih linkova itd., kako bi čitaocu sociološke teme bile jasnije i zanimljivije. 

Na kraju svakog teksta nalazi se korištena literatura, a u samom tekstu pojedine reči označene su * - pod pretpostavkom da će čitaocu možda biti potrebno da se određena reč (pojam) dodatno objasni. Pojašnjenje reči koje su obeležene sa „ * “ moćićete da nađete u mom drugom blogu,  DRUŠTVENA TERMINOLOGIJA – koji prati ovaj blog, a takođe je namenjen i srednjoškolcima, studentima i svim onima koji jednostavno – žele da prošire svoje znanje i nadograde svest.

Нема коментара:

Постави коментар